POLLENALLERGI

Våren är en härlig årstid när allt blommar och är grönt, eller?

För vissa barn och ungdomar blir våren jobbig pga besvärlig pollenallergi. Och hur vet vi föräldrar egentligen att det är allergi och inte Covid-19?

Ring Idun Bumm Kungsholmen 08-121 088 00 om ni behöver hjälp!

Vad är pollenallergi?

Vid pollenallergi tror kroppens immunförsvar felaktigt att gräs- eller trädpollen är skadliga inkräktare och reagerar på pollen. Vår kropp reagerar med kliande ögon, rinnsnuva och ibland med astma och eksem.

Den som har astma och/eller eksem kan se en säsongsbunden försämring i sin astma/ sitt eksem.

Hur mycket besvär du har beror på hur mycket pollen som finns i luften och hur känslig du är.

Hur känner jag igen pollenallergi?

Typiskt för pollenallergi, som gör att vi kan särskilja det förkylningar, är dels att det är säsongsbundet och dels att symptomen lindras av allergimedicin. En övre luftvägsinfektion lindras inte av allergimedicin.

Väldigt många som är allergiska mot pollen har också en korsallergi och får klåda i munnen av äpplen, päron, plommon, morötter, m.fl. Vissa korsreagerar mot jordnöt och hasselnötter också. En korsallergi innebär att de allergiantikroppar som sitter i munnens slemhinna känner igen ett annat ämne som finns i födoämnena ovan och reagerar direkt på det eftersom det liknar pollen.

Men ämnet som kroppen känner igen och reagerar emot är tack och lov instabilt och när det kommer ner i magsäcken eller om man tillagar de i ugn/mikrovågsugn så går det sönder och ändrar form.

Vid korsallergi blir klådan i munnen inte bättre av allergimedicin, men ibland kan den som är allergisk mot pollen märka att den tål tex äpplen bättre på vintern än på sommaren. Korsallergi är besvärlig men helt ofarlig.

Måste jag ta blodprov?

Nej, man behöver alltså inte ta blodprov eller pricktest för att veta att man har pollenallergi.

Men man kan söka vård för att undersöka saken närmare, ta pricktest eller blod om man är osäker på vad man reagerar på, eller om man misstänker att man är allergisk mot fler saker (tex om rinnsnuvan blev ännu värre när man träffade mormors hund). Man tar också prov om man ska allergivaccinera sig. Läs mer om allergivaccinationer längre ner.

Om man ska screena för allergier kan det vara bättre med pricktest. Våra läkare bedömer vilken metod som är bäst från fall till fall.

Vad kan vi göra själva?

Tips för dig som är känslig eller har barn som är känsliga är att tex vädra på natten /tidig morgon då pollenhalten är lägre, inte hänga sängkläder på vädring eller på tork utomhus och att skölja håret varje kväll innan man går och lägger sig.

När pollenhalten är som allra högst kan det vara bra att skölja av sig efter att man varit på skogspromenad. Man ska också tänka på att pälsdjur som hundar och katter kan samla på sig en hel del pollen i pälsen, så gosa inte med katten! Det är också viktigt att om man tex badar i en sjö, där det kan samlas mycket pollen på vattenytan, skölja av sig med färskvatten när man badat klart.

Hos de allra flesta räcker det med behandling med antihistamin som exempelvis deloratadin.

Vissa behöver lägga till nässpray (med kortison) och andra lägger till ögondroppar för att skölja ögonen eller öka sin astma- eller eksembehandling.

Pollenallergi är så vanlig att de flesta medicinerna mot pollenallergi är receptfria. Det är alltid bra att börja behandla sin pollenallergi redan någon vecka innan pollennivåerna börjat stiga. Det finns olika sajter på internet för att hålla koll på pollennivån. Du hittar till de på https://idunbarnklinik.se/lankar-tips/ under ”Andra Viktiga Länkar”.

När bör vi söka hjälp?

Om ditt barn är väldigt liten och har det mycket besvärligt kan det vara bra att komma till oss. Om ditt barn / din ungdom blir begränsad, tex inte mår bra av vistelse utomhus under pollensäsongen, så kan det också vara bra att komma till oss. Alla barn ska kunna leka ute.

De barn som får hosta (och kanske har astma utan att veta om det) eller den som har känd astma som blir sämre under pollensäsongen bör alltid få hjälp av en barnspecialist.

Vid reaktioner mot jordnöt eller hasselnöt så kan det vara bra att låta barnläkare undersöka allergin närmare, och tex ta blodprov för att ta reda på om det är en äkta nötallergi eller beror på korsallergi mot pollen.

Om vanlig receptfri medicin inte räcker till eller om man har besvärlig astma eller eksem ska man kontakta en barnläkarmottagning som kan hjälpa till att göra medicineringen så effektiv som möjligt. Om optimerad behandling ändå inte räcker till så kan det bli aktuellt med allergivaccination. Se https://idunbarnklinik.se/allergivaccination/

Om du känner att ditt barn / din ungdom behöver hjälp av våra specialister på Idun Bumm, ring 08-121 088 00.

Pollenallergi hos Barn

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »