Myggbett - gör sommarplågan mindre plågsam

Sommarplågan drabbar i princip alla: Ljuva varma sommarkvällar, varma sommardagar som bryts av med en och annan sommarstorm leder till värme och vatten som får blommorna att blomma men också till att myggorna trivs som aldrig förr. Myggbett är en sommarplåga som drabbar i princip alla. Hur mycket de kliar, hur stora myggbetten blir och hur mycket man blir biten varierar dock helt från person till person.

Många barn får stora myggbett och ibland får vi frågor om det.

Hur ter sig myggbett hos barn?

Barn har bra “snabbt” immunförsvar. Det första skyddet som skyddar mot parasiter och ospecifikt mot allt okänt pangar på direkt. Till viss del tros det vara förklaringen att barnen som grupp klarat sig bättre mot covid-19.
Myggbetten kan emellertid också bli mycket större än hos vuxna.
 

Mitt barn får mindre reaktioner mot mygga när hen använder allergimedicin, betyder det att mitt barn har myggallergi?

Nej, att få stora myggbett betyder inte att man är allergisk.
Immunförsvaret är gjort för att reagera på parasiter som myggor de facto är. Vårt immunförsvar SKA bilda histamin som kliar.
Men, med det sagt kan man ändå använda sig av antihistamin och kortison mot klådan.
 

Vad kan man göra för att inte drabbas av myggklådan?

  • Kläderna: Dels kan man använda ljusa kläder. Det hjälper mot både mygg och fästingar. Ljusa kläder blir mindre varma. Stora, lite bylsiga kläder som inte sitter tätt mot kroppen hjälper också.
  • Gå in när det skymmer
  • Använd myggnät på öppna fönster, kepsar med myggnät, etc
  • Lukt: Använd myggmedel, undvik deodoranter

Men om man väl blivit stucken, vad gör man då?

  • Kortisonkräm på myggbetten, vilket dämpar inflammationen på plats
  • EMLA-kräm eller annan bedövningskräm dämpar också klådan
  • Allergiögondroppar på huden kan också hjälpa.
  • Kylbalsam, som annars används på brännskador, fungerar också klådstillande på myggbett.

Men mitt barn har fått en jättestor reaktion, vad gör jag då?

Då kan man använda sig av antihistamin, dvs vanliga allergitabletter. Det finns också ett annat läkemedel som dämpar eosinofilerna och basofilerna, dvs de immunförsvarsceller som aktiveras vid myggbett, men den behandlingen ska förskrivas och följas upp av barnläkare.

Det kan vara bra att göra om exempelvis hela ögat svullnat igen eller om man fått väldigt många bett på en gång.

Det kliar jättemycket, mitt barn kan inte alls sova.

Då kan man också använda antihistamin. Vissa antihistamin är mer klådstillande än andra och har dessutom som biverkan att man blir trött. De är extra bra att använda till kvällen vid klåda som gör att barn inte kan sova.

Kan jag som förälder göra detta utan kontakt med sjukvården?

Lokalbehandling (kortisonkräm, bedövningskräm, kylbalsam och allergiögondroppar) kan man som förälder själv ge sitt barn. Man kan också ansvara själv för att ge sitt barn receptfria allergimedicin i vanliga doser som står på flaskan.

Om man behöver extra behandling som klådstillande antihistamin eller annat läkemedel som dämpar immunförsvaret, så ska det skötas av en barnläkare. Då kan man ringa oss på Idun Bumm Kungsholmen 08-12108800. Är det högt tryck på telefonen och svårt att komma fram kan man också boka in en kort avstämning med barnläkare på video via vår videoapp “Idun Bumm” eller skriva till oss via e-tjänster på 1177 (via valet “Kontakta oss”).

Lindra Myggbett hos Barn

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »