BLOD I BLÖJAN

Hjälp, jag har hittat blodstrimmor i min bebis blöja! Är det farligt?

Doktor Lena Catry svarar:

Ibland händer det att det kommer blod i barnets bajs. Även om det är skrämmande med blod i bajset är det ovanligt att barnet tappat så mycket blod att barnet får blodbrist. Ofta rör det sig om blodstrimmor som skvallrar om en liten, liten skada eller inflammation i tarmen.

Om ditt barn har blod i bajset är det bra att gå till en barnläkarmottagning för att försöka reda ut vad som orsakat blödningen.

Blodet i barnets bajs kan komma från exempelvis sprickor i ändtarmen från hårt bajs. Blodet kan också komma från mamman till det ammande barnet om hon har såriga bröstvårtor. Eller så kan blodet i bajset ha orsakats av inflammation pga komjölksproteinallergi, tarminflammatorisk sjukdom, virusinfektion, en vaccinreaktion, eller utav andra mer sällsynta orsaker.

Om din bebis skulle ha en större mängd blod i blöjan eller är allmänpåverkad, trött, tagen, smärtpåverkad, äter dåligt, inte fyller sina blöjor, ska ni söka barnakuten för en kontroll.

Om ditt barn däremot mår ”okej” eller om barnet ”friats” från barnakuten, kontakta oss på 08-12 10 88 00 / eller be om en remiss till oss, så bokar vi en snar barnläkartid och hjälper er att utreda vad som hänt (se våra öppettider). Du som är förälder till ett barn 0-12 månader kan också boka en akuttid inom 24 timmar på 1177.se

Blod i blöjan barn Idun Bumm Kungsholmen

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Akne Idun Bumm Kungsholmen
Doktorn svarar

AKNE

Akne är en vanlig hudsjukdom som oftast börjar under puberteten. Det finns olika typer av akne som kan ge alltifrån milda till svårare besvär. Vad

Läs Mer »