BLOD I BLÖJAN

Hjälp, jag har hittat blodstrimmor i min bebis blöja! Är det farligt?


Doktor Lena Catry svarar:

Ibland händer det att det kommer blod i barnets bajs. Även om det är skrämmande med blod i bajset är det ovanligt att barnet tappat så mycket blod att barnet får blodbrist. Ofta rör det sig om blodstrimmor som skvallrar om en liten, liten skada eller inflammation i tarmen.

Om ditt barn har blod i bajset är det bra att gå till en barnläkarmottagning för att försöka reda ut vad som orsakat blödningen.

Blodet i barnets bajs kan komma från exempelvis sprickor i ändtarmen från hårt bajs. Blodet kan också komma från mamman till det ammande barnet om hon har såriga bröstvårtor. Eller så kan blodet i bajset ha orsakats av inflammation pga komjölksproteinallergi, tarminflammatorisk sjukdom, virusinfektion, en vaccinreaktion, eller utav andra mer sällsynta orsaker.

Om din bebis skulle ha en större mängd blod i blöjan eller är allmänpåverkad, trött, tagen, smärtpåverkad, äter dåligt, inte fyller sina blöjor, ska ni söka barnakuten för en kontroll.

Om ditt barn däremot mår ”okej” eller om barnet ”friats” från barnakuten, kontakta oss på 08-12 10 88 00 / eller be om en remiss till oss, så bokar vi en snar barnläkartid och hjälper er att utreda vad som hänt (se våra öppettider). Du som är förälder till ett barn 0-12 månader kan också boka en akuttid inom 24 timmar på 1177.se

Dela Artikeln

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Fler artiklar du kanske gillar

Röd Brännmanet Bränd av manet Idun Barnklinik Kungsholmen
Doktorn svarar

BRÄND AV MANET

Om maneter Det finns brännmaneter både i Sverige och utomlands. I Sverige är det främst röd brännmanet (på Västkusten och i sydvästra delen av Östersjön)

Läs Mer »
Barn leker på stranden Solskydd Barn Idun Barnklinik Kungsholmen
Doktorn svarar

SOLSKYDD

På stranden, på båten, i trädgården, på fotbollsplanen, i hästhagen, ja överallt utomhus finns solen. Vi mår bra av att vara ute i friska luften

Läs Mer »