ÅKSJUKA OCH SJÖSJUKA

Är åksjuka och sjösjuka olika saker?

Åksjuka och Sjösjuka är ord för att beskriva rörelsesjuka som uppstår när hjärnan blir förvirrad av rörelsemönster som den är ovan för. Det är inte ovanligt att barn blir åksjuka och det säger sig själv att barn är mer ovana vid olika typer av rörelser än vuxna som levt längre.

Hur ter sig åksjuka?

Den som blir åksjuk kan bli kallsvettig, illamående och få mer saliv i munnen. Det första tecknet på att du håller på att bli åksjuk kan vara att du gäspar, blir trött och blek.

Varför blir man åksjuk?

Det som händer är att hjärnan får svårt att tolka rörelsesignaler som kommer via balansorganen i innerörat, när dessa skiljer sig från den information som kommer från ögonen. Vissa är extra extra känsliga för att åka bil eller vistas på sjön.

Hur förebygger man åksjuka?

Det finns olika sätta att lindra och förebygga åksjuka. Det finns också vetenskapligt vedertagna metoder men också många husmorskurer som är mindre vedertagna som exempelvis anti-illamåendeband. Med det sagt så varför inte använda sig av det om det känns som att det funkar så länge det inte skadar?

Hur förbereder man sig mot åksjuka?

För att förbereda sig kan man:

  • Försök att ditt barn är utvilad och utsövd före resan.
  • Låt ditt barn äta några timmar före, så att magen inte är helt tom, men undvik stora måltider precis före maten.
  • Stanna med regelbundna pauser för att fortsätta se till att ditt barn får äta och dricka något litet med jämna mellanrum under hela resan.
  • För de barn som är stora nog att sitta framåtvända i bilen kan det hjälpa att sitta i färdriktningen under resans gång och titta framåt.
  • Har du ett åksjukt barn ska det inte sitta och titta på paddan eller på film under färden. Att läsa brukar inte heller vara bra.
  • Om ni är ute och åker båt kan ni prova att låta ditt barn försöka fästa blicken vid horisonten och sitta i sittbrunnen (så nära båtens mitt som möjligt), där gungar det minst.
  • Om ditt barn trots allt börjar må illa, se till att ditt barn får frisk luft. Då brukar besvären minska.
  • Det är också bra om du kan låta ditt barn sova eller åtminstone vila och blunda. När man blundar så minskar de störande signalerna.
  • Receptfria mediciner mot åksjuka för barn över 6 år kan också hjälpa (läs nedan).
  • Ibland räcker inte de receptfria medicinerna, eller om ditt barn är under 6 år och då kan man behöva receptbelagda mediciner mot illamående och åksjuka. Ta kontakt med oss på Idun Bumm Kungsholmen i så fall.

Vilka mediciner finns mot åksjuka och hur funkar de?

Åksjuketabletter kan motverka illamående och kräkningar genom att blockera signalerna från hjärnan till bland annat kräkcentrat i hjärnstammen.

Det finns två receptfria läkemedel mot åksjuka:

  • För vuxna och barn över 12 år: Tuggummi Calma. Tuggas i minst 10 minuter cirka 15 -30 minuter före resans start. Calma kan också användas när man redan börjat må illa.
  • För barn över 6 år: Åksjuketablett Postafen. Tas 1 timme före avresa. Effekt i en hel dag (cirka 12 timmar).Den som tar Postafen kan bli dåsig och få försämrad reaktionsförmåga, så det är inte för den som kör bil eller båt.
  • För barn under 6 år: Ta kontakt med barnläkare, tex oss på Idun Bumm Kungsholmen. Du når oss på tel 08-12108800.

När ska man ta kontakt med sjukvården?

  • Om barn under 6 år behöver åksjukemedel.
  • Om du vet att du lätt blir åksjuk och redan försökt med receptfria åksjukemedel och följt råden på sidan lindra besvären.

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »